Dieta w anemii.

Anemia to choroba powiązana z krwią. Problemem jest mała liczba czerwonych krwinek lub mała ilość zawartej w niej hemoglobiny. Najbardziej narażone na chorobę są kobiety szczególnie te w ciąży oraz choroby starsze i chore na inne choroby. Do objawów anemii należą takie dolegliwości jak: szybkie męczenie się, osłabienie, bóle i zawroty głowy, duszności. Najczęściej anemia można zdiagnozować poprzez badanie hemoglobiny krwi. Leczenie tej choroby nie jest łatwe i może być konieczna nawet transfuzja krwi. Ważne jest też utrzymanie odpowiedniej diety, pomóc w tym mogą soki na anemię . Poniżej kilka przykładów takich soków.

Sok z natką pietruszki

Natka pietruszki jest bardzo ważnym elementem diety która pomaga ludziom chorującym na anemię. Głównym jej atutem jest bardzo duża zawartość żelaza. Minusem tego soku jest smak, który niestety nie jest najlepszy. W celu przyrządzenia tego napoju trzeba zmieszać garść natki pietruszki oraz sok z jednej cytryny. Pamiętajmy że natkę pietruszki najlepiej zmielić w mikserze. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji całość należy zalać wodą.

Sok z buraków

Kolejną propozycja jest sok z buraków. Jest to kolejne warzywo bardzo bogate w żelazo, które dodaje energię i zapobiega uczuciu zmęczenia. Do przyrządzenia tego napoju potrzebujemy: jednego buraka, jedna marchewka, drożdże piwne około 50 gramów oraz szklanka wody. Buraka oraz marchewkę należy umieścić w mikserze i rozdrobnić. Potem musimy dodać drożdży i kiedy konsystencja będzie odpowiednia, można dolać wodę.

Sok owocowy

Teraz kolej na owocowy sok który na pewno będzie miał świetny smak. Zawiera on dużo żelaza oraz substancji, które pomagają w oczyszczaniu krwi. Do przyrządzenia tego napoju potrzebujemy : 2 jeżyny, 3 truskawki, jabłko albo gruszka. Żeby przyrządzić ten sok należy obrać i pokroić wszystkie owoce. Następnie miksujemy na małe kawałki i dodajemy wody. Najlepiej jest go wypić rano do lub po śniadaniu.

Soki z marchwi

Bardzo popularne są też soki z marchwi. Sok przyrządzony z tego warzywa na pewno będzie miał wiele minerałów oraz wartości odżywczych. Jednym z najpopularniejszych soków będzie ten z dodatkiem szpinaku i selera naciowego. Jeżeli nie przepadamy za szpinakiem możemy użyć rzodkiew lub rukwie wodną. Każdy składnik należy umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Tak przygotowane kawałki należy zmiksować do uzyskania małych kawałków. Na koniec dodajemy wody i możemy już rozkoszować się świeżym sokiem, który sami przygotowaliśmy.

Podsumowanie

Każdy z powyżej przedstawionych soków na pewno wspomoże leczenie z anemią. Wysoka zawartość żelaza oraz witamin będą na pewno pozytywnie wpływać na objawy choroby. Warto taki napój spożywać raz dziennie najlepiej rano do śniadania. Będziemy mieć wtedy dużo siły na resztę dnia. Warto zaznaczyć, że jest to tylko uzupełnienie diety. Najważniejszą formą leczenia są leki oraz kontakt z doświadczonym lekarzem który sprawnie poprowadzi nasz program leczenia, a soki są tylko dobrym uzupełnieniem.